USA Roadtripplanner

De ESTA invullen doe je zo! Antwoord op jouw meest gestelde vragen

De ESTA invullen wil je goed doen. Niemand zit er na het plannen van die lang gedroomde rondreis door Amerika op te wachten dat je ESTA-aanvraag wordt afgekeurd. Maar ga in blinde paniek geen geld betalen aan een Visum-aanvragen partij, want het invullen van de ESTA kun je makkelijk zelf. In dit artikel geef ik antwoord op de veelgestelde vragen rondom het invullen van de ESTA, zodat ook jij vol vertrouwen die ESTA helemaal zelf kunt invullen en aanvragen zonder extra kosten.

Voor het aanvragen van een ESTA ga je naar https://esta.cbp.dhs.gov voor officiële hulp en vragen bel je naar 1-202-325-8000.

ESTA aanvragen en invullen website

Kan ik mijn ESTA in het Nederlands invullen?

Deze is eigenlijk gewoon het allermakkelijkst. Als je naar https://esta.cbp.dhs.gov gaat, kun je helemaal rechtsboven in het scherm de gewenste taal, waaronder Nederlands, bij de tekst change language kiezen.

Tip: Vul het formulier op een laptop of computer in en ga er rustig voor zitten.

Hoe vraag ik de ESTA aan voor mijn gezin(sleden)?

Zodra je de taal hebt ingesteld op Nederlands kies je voor Nieuwe aanvraag aanmaken, vervolgens maak je de keuze Groepsaanvraag. Op die manier worden alles Esta’s van je gezin onder een groep geschaard en kun je aan het einde van de rit alle Esta’s in één keer betalen. Per ESTA betaal je $14.

Let op: Vul je een ESTA voor iemand anders dan je zelf in, zoals je kind(eren) of partner? Dan dien je op het einde ook het vakje “alleen voor derden” aan te vinken.

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Je dient de ESTA met een paspoort aan te vragen die ten minste tot de dag van terugkomst in Nederland geldig is. De ESTA is twee jaar geldig en gekoppeld aan het paspoort waarmee je de aanvraag doet. Vervalt het paspoort van de aanvraag, dan vervalt ook de ESTA.

Autorisatiecodes en gebruik van je e-mailadres

Recentelijk is de procedure voor het aanvragen van de ESTA op enkele punten gewijzigd. Zo dien je nu iedere stap te bevestigen met een autorisatiecode die naar het opgegeven e-mailadres wordt gestuurd. Zorg dus dat je e-mailinbox tijdens het invullen openstaat, want je zult een aantal mailtjes ontvangen. De autorisatiecode is telkens maar voor 25 minuten geldig.

Je mag voor iedere aanvraag hetzelfde e-mailadres gebruiken. Het is dus niet nodig je dochter (of zoon) van nog geen 1 jaar oud een eigen e-mailadres te geven. Het gaat erom dat er een correct en geverifieerd e-mailadres gebruikt wordt om de procedure te doorlopen. De verificatie gebeurt aan het begin van de aanvraag met een autorisatiecode.

Moet ik mijn social media kanalen doorgeven voor mijn ESTA-aanvraag?

Een van de velden die je kan invullen gaat over jouw social media kanalen. Toen ik dit artikel in 2020 schreef was dit onderdeel niet verplicht en kon je het invullen van je social media kanalen overslaan, tenzij je die graag wilt delen met de Amerikaanse overheid. Sinds kort lijkt het erop dat dit geen vrijwillig onderdeel meer is en je ook verplicht bent je sociale media kanalen met de Amerikaanse overheid te delen.

Welke namen van mijn ouders moet ik invullen voor de ESTA?

Het doorgeven van de namen van je ouders is een verplicht veld. Het is raadzaam altijd de gegevens te gebruiken zoals ze in het paspoort staan om onduidelijkheden te voorkomen. Je dient de voornaam en de achternaam van je ouders door te geven. Je dient ze ook door te geven als je ouders (of één van) zijn overleden.

In het geval je niet weet wie je ouders (of één van) zijn, staat er een vraagteken bij het veld wat uitlegt wat je dan dient in te vullen.

Welke werkgever vul ik in op mijn ESTA?

Na de social media kanalen en de namen van je ouders worden de gegevens van je huidige of vorige werkgever opgevraagd. Heb je een werkgever dan vul je die gegevens in. Ben je werkloos, maar heb je wel een voormalige werkgever? Dan vul je die gegevens in. Heb je geen werkgever meer, omdat je bijvoorbeeld zzp bent? Dan kun je er voor kiezen een vorige werkgever op te geven of je eigen bedrijfsgegevens in te vullen, mits je officieel geregistreerd staat.

Indien je nog nooit een werkgever hebt gehad, bijvoorbeeld in het geval van een kind, kies je voor de optie dat je nog nooit een werkgever hebt gehad. Op dat moment hoef je ook niets in te vullen.

Wie of wat vul je in bij je contactpersoon in de Verenigde Staten?

Voorafgaand aan deze vraag heb je de keuze of je alleen op doorreis bent door Amerika of dat Amerika je eindbestemming is. Zodra je aangeeft dat Amerika je eindbestemming is, komt het verzoek voor gegevens van jouw contactpersoon in Amerika. Dit is logisch als je bij vrienden/familie op bezoek gaat, maar niet helemaal als je op vakantie gaat en geen Amerikaans contactpersoon hebt. Dus wat vul je hier in?

Bij dit onderdeel vul je de gegevens van je eerste verblijf in Amerika in. In de meeste gevallen zal dat dus een hotel zijn (of de gegevens en het adres van jouw AirBnB eigenaar om maar iets te noemen). Zodra je dit hebt ingevuld, volgt de vraag over je eerste verblijfplaats. Je kunt nu aangeven dat deze hetzelfde is als de informatie ingevuld bij het contactpersoon/aanspreekpunt. Scheelt je weer het invullen van een nieuw onderdeel.

Ik reis opnieuw op mijn eerder gebruikte ESTA, moet ik deze opnieuw invullen?

Nee en ja! Een nog geldige ESTA hoe je niet opnieuw in te vullen. Echter, wanneer je opnieuw naar de Verenigde Staten afreist op een al eerder gebruikte, maar nog geldige ESTA dien je de gegevens van je eerste verblijfplaats te wijzigen door naar je bestaande ESTA te gaan en dit aan te passen.

Is je paspoort in de tussentijd verlopen? Dan dien je een volledig nieuwe ESTA aan te vragen en opnieuw $14 te betalen.

Hoe weet ik of mijn ESTA aanvraag is goedgekeurd?

Je hebt de ESTA aangevraagd…wat nu? In tegenstelling tot wat je verwacht, krijg je geen melding dat je ESTA is goedgekeurd. Na het invullen en betalen van je ESTA ontvang je een bevestigingsmail met daarin je aanvraagnummer (application number) en een link om je ESTA-aanvraag te controleren.

Meestal zul je binnen 24 uur al zien dat je ESTA status bekend is, maar officieel wordt deze binnen 72 uur behandeld. Een ESTA dient dan ook ten minsten 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden.

Nog meer vragen over het invullen van de ESTA?

Heb je nog meer vragen over de ESTA? Check dan ook even dit artikel of bel voor officiële hulp en vragen naar 1-202-325-8000. Zorg altijd dat je de ESTA via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/.

En als je dat te spannend vindt, mag je mij ook altijd een bericht sturen. Ik beloof je dat je echt geen tussenpersoon of visum instantie nodig hebt om die Amerikaanse ESTA aan te vragen.

Deel dit bericht

Lian van Rens
Lian van Rens
Vrouw, moeder, vriendin die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Mijn grootste passie is reizen door Amerika. Ik begeleid dan ook met veel plezier en enthousiasme reislustige gezinnen en koppels bij het plannen van hen droomreis naar Amerika.

Amerika reistips

Amerikaanse feestdagen

Amerikaanse feestdagen in 2022

Als je op reis wilt naar Amerika is het slim om van tevoren uit te zoeken of bepaalde feestdagen invloed kunnen hebben op je reisplannen.

Amerikaanse feestdagen

Amerikaanse feestdagen in 2022

Als je op reis wilt naar Amerika is het slim om van tevoren uit te zoeken of bepaalde feestdagen invloed kunnen hebben op je reisplannen.